Jump to content
Sign in to follow this  
mastoras

Αλλαγή πλακέτας σκληρού δίσκου (PCB)

Recommended Posts

post-260-0-19364500-1415355671_thumb.jpg

 

Όταν ο σκληρός δίσκος δεν αναγνωρίζετε από το σύστημα και δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί τότε οφείλετε σε κατεστραμμένο  PCB (Printed Circuit Board) στην πλακέτα δηλαδή που βρίσκετε στο κάτω μέρος του σκληρού δίσκου και χρησιμοποιείτε για να επικοινωνεί με την μητρική πλακέτα αλλά και να τροφοδοτείτε από αυτή .Σε περίπτωση βλάβης της μητρικής πλακέτας τα δεδομένα παραμένουν γραμμένα στα platters του δίσκου. Επειδή όμως δεν είναι εφικτή η επικοινωνία του με το υπόλοιπο σύστημα η εύρεση των δεδομένων είναι αδύνατη. Αν λοιπόν κανένα από τα κόλπα σας δεν πιάσει μάλλον θα πρέπει να αλλάξετε την πλακέτα του σκληρού σας δίσκου. Η διαδικασία αλλαγής είναι πολύ εύκολη αφού αρκεί να ξεβιδώσετε τις τέσσερις-πέντε βίδες (σε μορφή αστεράκια ή σταυρωτές) που συγκρατούν την πλακέτα. Δεν υπάρχουν ούτε καλώδια ούτε βύσματα ούτε κάτι άλλο που να συγκρατεί την πλακέτα. ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ μπορεί η αλλαγή της πλακέτας να είναι εύκολη υπόθεση από πλευράς τεχνικής ωστόσο απαιτητέ μια σχετική προεργασία, διότι σε περίπτωση λάθους το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό( ολική καταστροφή του δίσκου ή πρόκληση φωτιάς). Ας δούμε τη πρέπει να προσέξετε σε περίπτωση που αλλάξετε την πλακέτα. 

 
Οι  εταιρίες κατασκευής δίσκων παράγουν ξεχωριστά μοντέλα. Ακόμα και δυο σκληροί δίσκοι που είναι ίδιοι του ιδίου κατασκευαστή με την ιδία χωρητικότητα ιδία ονομασία μοντέλου, ιδία platters και μέγεθος buffer είναι πολύ πιθανό να έχουν διαφορές που δεν είναι εμφανείς. Για το λόγο αυτό η επιλογή πλακέτας πρέπει να γίνει προσεκτικά. Πως θα προμηθευτείτε όμως την πλακέτα υπάρχουν 2 τρόποι ο πρώτος είναι μέσω ιντερνέτ και ο άλλος αγοράζοντας την πλακέτα από κάποιο κατάστημα. Ακόμα πρέπει να γνωρίζετε δυο βασικά στοιχειά για να επιλέξετε την πλακέτα που σας ταιριάζει: το model/part του σκληρού σας δίσκου και το part number της πλακέτας. 
 

Το model part φαίνετε στο επάνω μέρος του σκληρού δίσκου. Πιο  κάτω αναφέρετε και ο αριθμός DMC ο οποίος είναι εξαιρετικά απίθανο να ταχτοποιηθεί ωστόσο καλό είναι να βρείτε δίσκο με DCM που να πλησιάζει όσο γίνετε αυτό του δίσκου σας.

 

post-260-0-60365700-1415355698_thumb.jpg

model/part

 

Το part number της πλακέτας φαίνετε σε ένα αυτοκόλλητο στο πίσω μέρος του σκληρού δίσκου. Ο αριθμός αυτός πρέπει να ταχτοποιηθεί για να βρείτε την πλακέτα που ψάχνετε. Το αποτέλεσμα μετά την αλλαγή της πλακέτας είναι της περισσότερες φορές επιθυμητό ανάκτηση όλων των δεδομένων του δίσκου. Ωστοσο οι πιθανότητες ανακτήσεις μειώνονται σημαντικά δηλαδή όσο μεγαλύτερος είναι ο δίσκος (αναφέρομαι σε δίσκους άνω των 350GB).Μετα την επιτυχή αλλαγή της πλακέτας συνδέσετε τον σκληρό δίσκου στο σύστημα σας και χρησιμοποιείστε έναν δεύτερο σκληρό δίσκο ίδιας χωρητικότητας ή και μεγαλύτερης και πάρτε ακριβές αντίγραφο με κάποιο  πρόγραμμα image όπως το Norton Ghost ή το Acronis True Image. Η διαδικασία αυτή δεν εξυπηρετεί την μόνιμη χρήση αλλά μόνο την προσωρινή για τη λήψη των απολεσθέντων δεδομένων.

 

post-260-0-86665300-1415355735_thumb.jpg

part number

 

Αν ο σκληρός δίσκος παράγει περιέργους θορύβους (τότε είναι για πέταμα;...όχι!) συνήθως διακοπτόμενους το πρόβλημα βρίσκετε στην τροφοδοσία.

 

 

Πηγή

Edited by mastoras

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

This page uses cookies to confirm that you will have the best user experience. More Privacy Policy