Μεταπήδηση στο περιεχόμενο
Lifehack.gr
  • Εγγραφείτε
Σύνδεση  
assos

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του overclock

Recommended Posts

Παρακάτω, παρουσιάζονται συγκεντρωμένα τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με τον υπερχρονισμό καθώς και τα αντίστοιχα ρίσκα που διατρέχει ο εξοπλισμός του:


- Πλεονεκτήματα

Ο χρήστης μπορεί να αγοράσει ένα chip χαμηλότερων επιδόσεων - φθηνότερο και μέσω του overclock να πετύχει ίδιες επιδόσεις με ένα ακριβότερο chip.
Υψηλότερες επιδόσεις σε παιχνίδια, κωδικοποίηση, εφαρμογές επεξεργασίας βίντεο και γραφικών χωρίς επιπλέον έξοδα, αλλά με σχετικά αυξημένη κατανάλωση ενέργειας.
Ο υπερχρονισμός μπορεί να παρατείνει την διάρκεια, ενεργούς ζωής, παλαιότερου εξοπλισμού.
Κάποια συστήματα εμφανίζουν ένα κόλλημα (bottleneck) εξαιτίας ενός part που έχει χαμηλότερες επιδόσεις. Με το overclock του συγκεκριμένου part μπορεί να αυξηθεί η συνολική επίδοση του Η/Υ.
Κάποιοι υπερχρονίζουν τον εξοπλισμό τους για δική τους ευχαρίστηση. Οπότε ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει άπειρες κοινότητες στο internet για να ρωτήσει, να ενημερωθεί και να ενημερώσει.
Η διαδικασία του υπερχρονισμού μπορεί να διδάξει σε έναν χρήστη πολλά, σχετικά με το hardware των Η/Υ.

- Μειονεκτήματα

Η διάρκεια ζωής των ημιαγωγών μπορεί να μειωθεί όταν λειτουργούν κάτω από τάση και θερμοκρασία υψηλότερη από αυτή που έχει ορίσει ο κατασκευαστής.
Οι εγγυήσεις των κατασκευαστών παύουν να ισχύουν όταν ένα εξάρτημα υπερχρονιστεί.
Οι αυξημένοι κύκλοι ρολογιού και οι τάσεις αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας και την παραγωγή θερμότητας. Η αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνει την θερμοκρασία περιβάλλοντος εντός του κουτιού του Η/Υ η οποία με την σειρά της μπορεί να ζημιώσει άλλα εξαρτήματα του Η/Υ. Αυξάνοντας την συχνότητα ρολογιού ενός εξαρτήματος αυξάνει, συνήθως, γραμμικά την παραγωγή θερμότητας του, ενώ μια αύξηση της τάσης αυξάνει εκθετικά την παραγωγή θερμότητας.
Σε περίπτωση που η διαδικασία υπερχρονισμού δεν γίνει σωστά, κρίσιμα σφάλματα μπορεί να δημιουργηθούν σε εφαρμογές και ο χρήστης να μην ενημερωθεί γι' αυτά, με αποτέλεσμα να υπάρξει απώλεια δεδομένων ή μη σωστή λειτουργία της μηχανής.
Οι ανεμιστήρες του κουτιού και των ψυκτρών θα δουλεύουν σε υψηλότερες ταχύτητες ώστε να παράξουν την απαιτούμενη απαγωγή θερμότητας ανεβάζοντας τον θόρυβο που παράγει ο Η/Υ.

Η αύξηση της συχνότητας ενός εξαρτήματος δεν δίνει συνολική αύξηση των επιδόσεων του Η/Υ παρά μόνο αν χρησιμοποιείται από κάποια εφαρμογή. Για παράδειγμα, ο χρόνος ανάγνωσης δεδομένων από ένα USB stick, δεν θα μειωθεί αν αυξήσετε την συχνότητα της CPU σας.

Επεξεργάστηκε από assos

Κοινή χρήση αυτής της δημοσίευσης


Link to post
Share on other sites

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση Τώρα
Σύνδεση  

×

Σημαντική πληροφορία

Η ιστοσελίδα Lifehack.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. Περισσότερα: Πολιτική Απορρήτου