Jump to content
Sign in to follow this  
Kimbo

Το πολύτιμο οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ στο Internet

Recommended Posts

δωρεάν προβολή στο Internet το πολύτιμο οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ
 

 

Περίπου 750 ώρες περιεχομένου από βίντεο και φιλμ, υλικό από 1136 εκπομπές και πάνω από 5000 φωτογραφίες, από αγαπημένες σειρές, ντοκιμαντέρ, μουσικές και παιδικές εκπομπές, εκπομπές για το θέατρο, τις τέχνες, τον αθλητισμό και την ενημέρωση, είναι πλέον διαθέσιμα στους επισκέπτες του ψηφιακού αρχείου της ΕΡΤ, στη διεύθυνση www.ert-archives.gr.

Σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής μας παράδοσης τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίας, "παντρεύονται" με τις νέες τεχνολογίες και δημιουργούν μια σύγχρονη ηλεκτρονική multimedia βιβλιοθήκη με πολύτιμες πληροφορίες για το σύνολο των έργων που παρουσιάζονται σ' αυτήν.

Ανεκτίμητη Αξία
Ο νέος δικτυακός κόμβος, τον οποίο επισκέπτονται καθημερινά πάνω από 4000 άτομα, σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του έργου «Ανάδειξη του ιστορικού οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ στην Κοινωνία της Πληροφορίας για τον Πολιτισμό».

 

post-632-0-28116200-1449052642_thumb.jpg

 

Η αξία του έργου είναι ανεκτίμητη. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το αρχείο της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης συγκεντρώνει το 70% του συνόλου του ελληνικού οπτικοακουστικού υλικού.

Και η δωρεάν προβολή του στο Internet αναμένεται να βοηθήσει στη διάδοση της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας και στην παραγωγή νέου πολιτιστικού προϊόντος από τη χρήση του υπάρχοντος υλικού, αλλά και να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών, των ερευνητών, των δημοσιογράφων και των φοιτητών.

Ειδικότερα, η ΕΡΤ μέσω αυτού του έργου, αποσκοπεί στην ανάδειξη των οπτικοακουστικών αρχείων της στην «Κοινωνία της Πληροφορίας» με ενέργειες που:

 • Διαφυλάττουν το πολύτιμο οπτικοακουστικό υλικό από τη φυσική φθορά μέσω συστημάτων και διαδικασιών ψηφιοποίησης.
 • Προσθέτουν αξία στο εν λόγω υλικό μέσω της συστηματικής ηλεκτρονικής τεκμηρίωσής του.
 • Παρέχουν ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό με τη χρήση των τεχνολογιών του Διαδικτύου και των ηλεκτρονικών εκδόσεων, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζονται τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

Σήμερα, με τη συνδρομή της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» το ιστορικό οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ αποκτά νέες διαστάσεις.
Ο πολιτιστικός αυτός πλούτος αφενός διασώζεται και αφετέρου γίνεται δημόσια προσβάσιμος σε πολιτιστικούς δημιουργούς, ιστορικούς ερευνητές, εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους και γενικότερα στο ευρύ κοινό.

Πλοήγηση
Μπαίνοντας κάποιος στην πρώτη σελίδα του www.ert-archives.gr το πρώτο πράγμα που παρατηρεί είναι το απλό στήσιμο με ελάχιστα γραφικά και λιτό αλλά εύχρητο μενού πλοήγησης.

 

post-632-0-91615000-1449052672_thumb.jpg

 

Ολη η ουσία βρίσκεται στην κατηγορία "Το Αρχείο online".
Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να πλοηγηθεί σ' αυτό είτε επιλέγοντας το "Αλφαβητικό Ευρετήριο" είτε χρησιμοποιώντας την "Αναζήτηση".
Ολο το υλικό έχει αρχειοθετηθεί σε δύο βασικές κατηγορίες: "Βίντεο / Φιλμ" και "Φωτογραφία".
Επιλέγοντας την εκπομπή από τον αλφαβητικό κατάλογο, αυτή προβάλλεται στην οθόνη του υπολογιστή, ενώ παράλληλα πλαισιώνεται από χρηστικές πληροφορίες όπως η περιγραφή της εκπομπής με χρονολογία, συντελεστές κ.λπ., κεφάλαια, σημειώσεις πάνω στα κεφάλαια και ανάλυση των κεφαλαίων της εκπομπής.

 

post-632-0-32368100-1449052705_thumb.jpg

 

Το ίδιο συμβαίνει και στην κατηγορία "Φωτογραφίες", όπου κάθε φωτογραφία συνοδεύεται από μια σειρά πληροφοριών που έχουν να κάνουν με την αρχειοθέτησή της, τη χρονολογία λήψης, τον φωτογράφο, το γεγονός που απαθανατίζει και διάφορα άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά.


Πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι εκπομπές και τα φιλμ προβάλλονται online στην οθόνη του υπολογιστή μέσω του windows media player και δεν υπάρχει η δυνατότητα κατεβάσματος (download) στον σκληρό δίσκο, ενώ οι φωτογραφίες είναι "προστατευμένες" με ψηφιακή υπογραφή (υδατογράφημα).

post-632-0-34993300-1449053030_thumb.jpg

Προς το παρόν, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα, έχει ψηφιοποιηθεί ένα μόνο μέρος του συνόλου του αρχειακού υλικού της ΕΡΤ, ενώ σκοπός είναι το αρχείο να ενημερώνεται συνεχώς με νέο ψηφιοποιημένο και τεκμηριωμένο υλικό, ώστε σταδιακά και μέσα στα επόμενα χρόνια να αποκτήσει ψηφιακή μορφή όλο το οπτικοακουστικό αρχείο της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.


Πέρα από το ίδιο το αρχείο, στην ιστοσελίδα www.ert-archives.gr ο επισκέπτης μπορεί επίσης να βρει επιπλέον πληροφορίες για το όλο εγχείρημα, ένα οδηγό βοήθειας για την πλοήγησή του και την προβολή του υλικού, ένα γλωσσάρι για την ευκολότερη κατανόηση των όρων που εμφανίζονται σε όλο το site, καθώς και έναν εύχρηστο κατάλογο με απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις (FAQ).

Τέλος, μπορεί να βρει πληροφορίες τεχνικής φύσης για τα εργαλεία, τα λογισμικά, τα λειτουργικά συστήματα και τα συστήματα ασφαλείας που χρησιμοποιεί ο κόμβος.

Χρηματοδότηση
Το έργο ολοκληρώθηκε με την υποστήριξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνίας της Πληροφορίας» της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών μέσω χρηματοδότησης συνολικού ύψους 1.950.000 Ευρώ από το Μέτρο 1.3.
Πρόκειται για δύο συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (80%) και εθνικούς πόρους (20%).
Το ένα αφορά το βίντεο και τη φωτογραφία και το άλλο αφορά το φιλμ.
Με τη βοήθειά τους το ιστορικό οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ αρχίζει να αποκτά νέες διαστάσεις αφού ο πλούτος του αρχίζει να διασώζεται και να γίνεται δημόσια προσβάσιμος σε πολιτιστικούς δημιουργούς, ιστορικούς ερευνητές, εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους, φοιτητές, μαθητές και γενικότερα στο ευρύ κοινό.

ΕΡΓΟ 1:

ΕΡΓΟ 2: ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ (ΦΙΛΜΟΘΗΚΗ) ΤΗΣ ΕΡΤ,
ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ,
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 950.000 ΕΥΡΩ


__________________________________________________ __

Τεχνικά θέματα

Λειτουργικά συστήματα (OS), Φυλλομετρητές (web browsers)

Στην παρούσα φάση βέλτιστη πρόσβαση σε αυτό επιτυγχάνεται με υπολογιστές που χρησιμοποιούν λειτουργικά συστήματα Microsoft Windows ή Apple MacOSX. Παρακάτω αναφέρονται τα απαραίτητα επιπρόσθετα λογισμικά και οι τυχόν ρυθμίσεις που απαιτούνται.
Σχετικά με υπολογιστές που χρησιμοποιούν λειτουργικό σύστημα Linux σχετικές οδηγίες θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον.
Όσον αφορά τους φυλλομετρητές που υπάρχουν υποστηρίζονται και έχουν ελεγχθεί οι πιο διαδεδομένοι.
Συγκεκριμένα:ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ) ΤΗΣ ΕΡΤ,
ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ,
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 1.000.000 ΕΥΡΩ.

 • Εάν ο υπολογιστής σου τρέχει Microsoft Windows:
  Μπορείς να χρησιμοποιήσεις Internet Explorer, Mozilla Firefox
 • Αν ο υπολογιστής σου τρέχει Apple MacOS X:
  Μπορείς να χρησιμοποιήσεις Safari, Mozilla Firefox

Γενικός κανόνας είναι η έκδοση του φυλλομετρητή που θα χρησιμοποιήσεις να είναι η πιο πρόσφατη. Φυλλομετρητές που δεν αναφέρονται παρ' ότι μπορούν να αποδώσουν σωστά τις σελίδες, αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αναπαραγωγή του οπτικοακουστικού περιεχομένου του αρχείου κατά τις διαδραστικές προβολές (story, filmstrip, analysis).

Ο δικτυακός τόπος απαιτεί τη λειτουργία της Javascript. Φρόντισε ώστε ο φυλλομετρητής σου να επιτρέπει την λειτουργία της.

Ο δικτυακός τόπος απαιτεί τη λειτουργία των popups.
Φρόντισε έτσι ώστε ο φυλλομετρητής σου να επιτρέπει την λειτουργία των popups για το domain ert-archives.gr.
Σε πολλές περιπτώσεις τα popups μπλοκάρονται από επιπρόσθετα λογισμικά (toolbars, plug-ins) τα οποία έχουν εγκατασταθεί στον υπολογιστή και λειτουργούν σε συνεργασία με το φυλλομετρητή.


Επιπρόσθετα λογισμικά (Plug-ins)

Το οπτικοακουστικό περιεχόμενο του δικτυακού μας τόπου είναι κωδικοποιημένο σε Windows Media.
Ο δικτυακός μας τόπος χρησιμοποιεί Windows Media Services για να παρέχει το οπτικοακουστικό περιεχόμενο στους επισκέπτες του.
Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για να παραδίδεται άμεσα το οπτικοακουστικό περιεχόμενο στον επισκέπτη ονομάζεται unicast streaming. Για την αναπαραγωγή οπτικοακουστικού περιεχομένου:

 • Εαν ο υπολογιστής σου τρέχει Microsoft Windows:
  θα χρειαστεί να εγκαταστήσεις στον υπολογιστή σου την τελευταία έκδοση του λογισμικού Windows Media Player που παρέχεται από τη Microsoft.
  Σε περίπτωση που χρησιμοποιείς Internet Explorer δεν χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες.
  Σε περίπτωση που χρησιμοποιείς Μozilla Firefox θα πρέπει να εγκαταστήσεις το λογισμικό Windows Media Player Firefox plug-in.
 • Εαν ο υπολογιστής σου τρέχει Apple MacOS X:
  Θα χρειαστεί να εγκαταστήσεις στον υπολογιστή σου το λογισμικό Windows Media Components for QuickTime
  Για να μπορέσεις να δείς το περιεχόμενο θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένη η επιλογή Create Streaming Movies η οποία βρίσκεται στα System Preferences > Flip4Mac > Player

Ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο

Το οπτικοακουστικό περιεχόμενο μπορεί να προβληθεί καλύτερα όταν ο υπολογιστής σου έχει γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Ο δικτυακός τόπος παρέχει οπτικοακουστικό περιεχόμενο χρησιμοποιώντας την τεχνική intelligent streaming.
Με αυτή την τεχνική ο επισκέπτης βλέπει περιεχόμενο του οποίου η ποιότητα είναι εξαρτώμενη της ταχύτητας σύνδεσης του.
To περιεχόμενο είναι κωδικοποιημένο έτσι ώστε να υποστηρίζονται χρήστες με xDSL (κωδικοποίηση 256Κpbs, καλή ποιότητα), ISDN (κωδικοποίηση 128Kbps, μέση ποιότητα) και PSTN (κωδικοποίηση 56Kbps, χαμηλή ποιότητα).
Η διαδικασία γίνεται αυτόματα και δεν απαιτούνται ενέργειες από την πλευρά του χρήστη.

Αν διαθέτεις σύνδεση με υψηλή ταχύτητα θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις το περιεχόμενο του αρχείου σε καλύτερη ποιότητα και με λιγότερα προβλήματα (καθυστερήσεις και διακοπές) κατά την αναπαραγωγή.
Αν ανήκεις στους χρήστες με 56kbps μόντεμ (ή πιο αργό) ή με υπολογιστή που έχει χαμηλή επεξεργαστική ισχύ ή/και μικρή μνήμη RAM, ενδέχεται να αντιμετωπίσεις καθυστερήσεις και διακοπές κατά την προβολή του οπτικοακουστικού περιεχομένου.

Tείχος Προστασίας - Firewall

Ο δικτυακός μας τόπος χρησιμοποιεί Windows Media Services για να παρέχει οπτικοακουστικό περιεχόμενο στους επισκέπτες. Υποστηρίζονται τα πρωτόκολλα MMS, RTSP, HTTP και η λειτουργία protocol rollover.
Τα πρωτόκολλα MMS και RTSP βελτιστοποιούν την αναπαραγωγή του οπτικοακουστικού περιεχομένου.
Για να λειτουργήσουν τα πρωτόκολλα αυτά θα πρέπει να μην μπλοκάρονται από firewalls.
Σε αντίθετη περίπτωση η λειτουργία του protocol rollover θα φροντίσει να παραληφθεί το οπτικοακουστικό περιεχόμενο μέσω του πρωτοκόλλου HTTP.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των πρωτοκόλλων και για ρυθμίσεις των firewall μπορείς να βρείς εδώ.


Πηγή: www.ert-archives.gr

Edited by Kimbo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
 • Create New...

Important Information

This page uses cookies to confirm that you will have the best user experience. More Privacy Policy