Jump to content
Sign in to follow this  
TheKing

Η σύνδεση στο Internet δεν λειτουργεί… ποιός «φταίει» για το WiFi μου;

Recommended Posts

post-540-0-08307500-1522169345_thumb.png

 

«Η τηλεπικοινωνιακή εταιρία πάροχος φταίει φυσικά, αυτή πρέπει να μου στήσει το WiFi…» το ακούω κάθε μέρα και ποιο έντονα από καταναλωτές που απαιτούν μάλιστα να έχουν τα πάντα δωρεάν!

 

Τα τελευταία χρόνια το Wi-Fi κυριάρχησε στην διασύνδεση των συσκευών με το internet σε κάθε οικιακή σύνδεση. Τα σπίτια πλέον «λούζονται» κυριολεκτικά από WiFi ακτινοβολία στα 2.4-5GHz . Ένας ηλεκτρομαγνητικός θόρυβος που πραγματικά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Τα έξυπνα τηλέφωνα (smartphones), τα tablets, οι φορητοί υπολογιστές, οι IP συσκευές (κάμερες, διακόπτες, routers, repeaters) κλπ. αλλά και πολλές ακόμη συσκευές που πλέον λειτουργούμε στα σπίτια μας (Dect τηλέφωνα, Δίσκοι USB 3.0, Ποντίκια – Πληκτρολόγια ασύρματα, Bluetooth, Φούρνοι Μικροκυμάτων κλπ.) δημιουργούν ένα νέφος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και θορύβου που πλέον αλληλεπιδρά και επηρεάζει σημαντικά τις ασύρματες επικοινωνίες και το ύψος της ακτινοβολίας μέσα στα σπίτια μας.

 

Ένα μεγάλο ποσοστό των παραπόνων για την ποιότητα και την ταχύτητα του internet από την εταιρία πάροχο (OTE, Forthnet, Vodafone, Wind, Cyta)  τα τελευταία χρόνια (2015-2016) εντοπίζεται τελικά στην ποιότητα του WiFi μέσα στον σπίτι. Έτσι ενώ το πρόβλημα εντοπίζεται στο WiFi τελικά «κατηγορείται» ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος και το φθηνό δωρεάν router που έχει παραλάβει ο καταναλωτής και το οποίο θεωρεί ότι πρέπει να κάνει τα πάντα. Να συνδέει, να μοιράζει το internet, να ψήνει καφέ και να παρέχει WiFi σε όλες τις γωνιές του σπιτιού. Αν μάλιστα δεν φτάνει μέχρι τα πίσω δωμάτια, φυσικά πάλι φταίει ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος! Ο ανταγωνισμός των τιμών και η κρίση έχει οδηγήσει τις εταιρίες παρόχους να προσφέρουν δωρεάν φθηνές και ανεπαρκείς συσκευές.

 

Θα πρέπει σίγουρα να δούμε την χρονική εξέλιξη του φαινομένου. Το 2015 ξεκίνησε να εφαρμόζεται η νέα οδηγία της Ευρωπαικής Ένωσης   (και εδώ ) . Τα νέα Router-AP που δίνονται από τους παρόχους και κυκλοφορούν στην αγορά έχουν χαμηλότερη ισχύ ακτινοβολίας σε σχέση με αντίστοιχα παλαιότερα. Αυτό απαντά στο ερώτημα «γιατί με το παλιό μου router λειτουργούσε καλύτερα το wifi, ενώ το καινούργιο δεν πιάνει καλά…» . Είναι ξεκάθαρο ότι οι φθηνότερες και νεώτερες συσκευές έχουν μικρότερη εμβέλεια και λιγότερη ακτινοβολία Wi-Fi

 

Τι «σκοτώνει» το WiFi;

 

Θόρυβος WiFi παντού! Στα κέντρα των πόλεων και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, τα διαμερίσματά βρίσκονται στην εμβέλεια δεκάδων δικτύων WiFi, ορισμένα από τα οποία επηρεάζουν το δικό σας. Δεν μπορείτε να γνωρίζετε την ισχύ ή τους αναμεταδότες WiFi που έχει τοποθετήσει ο γείτονάς σας, οι ακτινοβολίες των οποίων μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το WiFi του σπιτιού σας.

Εκτός από τα διάφορα «κανόνια» παρεμβολών των γειτόνων μας, υπάρχουν και οι συσκευές που μπορούν να επηρεάσουν την ακτινοβολία WiFi εντός του σπιτιού μας όπως : δίσκοι USB 3.0 σε λειτουργία (πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι επηρεάζουν), ποντίκια ή πληκτρολόγια ασύρματα, DECT Ασύρματα τηλέφωνα, Bluetooth συσκευές ή κινητά με Bluetooth (ειδικά παλιές συσκευές που λειτουργούν στα 2400MHz).

Πολλές φορές η αλλαγή καναλιού εκπομπής (υπάρχουν 13 διαφορετικά) μπορεί να λύσει προβλήματα παρεμβολών στα wifi router. Τα τελευταία χρόνια όμως οι πολλές πηγές δημιουργούν πολλές δυσκολίες, φθάνουμε λοιπόν να απαιτούμε Dual Band συσκευές και να επεκτεινόμαστε στα 5 GHz.

 

Η απόσταση από την πηγή.  Η ισχύς της ακτινοβολίας WiFi μειώνεται αντιστρόφως ανάλογα με το τετράγωνο της απόστασης από το Router-πηγή σας. Εαν για παράδειγμα στο 1 μέτρο η ισχύς είναι 100, τότε στα 3 μέτρα η ισχύς μειώνεται στα 100/3² = 100/9 = 11  σχεδόν 10 φορές λιγότερη στα 3 μέτρα!

 

post-540-0-74691200-1522169418_thumb.png

 

Τοποθετήστε τις πιθανές κεραίες με προσανατολισμό τέτοιο ώστε να έχετε την καλύτερη λήψη από τις συσκευές σας. Μόνο δοκιμές θα σας δώσουν ασφαλή συμπεράσματα για την σωστή θέση.

Μια συμβουλή: Αποφεύγετε να τοποθετείτε τον router σε σημεία που μπορεί να κάθεστε ώρες π.χ. δίπλα στον καναπέ του σαλονιού ή πάνω στο γραφείο που εργάζεστε ώρες. Θυμηθείτε! ακόμη και 1 μέτρο πιο πέρα από το κεφάλι σας μειώνει σημαντικά τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας.

 

Προβληματικές Καλωδιώσεις. Τις αναφέρω όχι γιατί έχουν σχέση με το WiFi αλλά γιατί πολλές φορές επιλέγουμε όχι την κύρια αλλά δευτερεύουσες πρίζες εντός του σπιτιού με αποτέλεσμα τελικά να μην έχουμε την μέγιστη δυνατή απόδοση στην ADSL/VDSL γραμμή μας, άρα και internet στο δίκτυό μας. Εδώ ισχύει ο κανόνας : όσο μικρότερη καλωδίωση, καλύτερη ποιοτικά, με λιγότερες συνδέσεις τόσο καλύτερη η σύνδεση και ο καλύτερος συγχρονισμός της γραμμής μας. Αποφύγετε παλιές καλωδιώσεις, παλιά φίλτρα ή αμφίβολα splitters, σκουριασμένες επαφές κλπ.

 

Οι χώροι και τα νεκρά σημεία. Κάθε χώρος είναι διαφορετικός, τοίχοι, μεταλλικά αντικείμενα, καθρέφτες και άλλες ηλεκτρικές συσκευές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ακτινοβολία WiFi .

post-540-0-24193500-1522169496_thumb.jpg

 

Το ύψος και το σημείο που θα τοποθετήσουμε την συσκευή μας επηρεάζει άμεσα. Καθρέφτες ή μεταλλικές πόρτες – ντουλάπες, διπλοί τοίχοι, τοίχοι μπετόν με ισχυρό σιδερένιο οπλισμό, ενυδρεία με μεγάλη ποσότητα νερού κλπ. μπορούν να δημιουργήσουν νεκρά σημεία για το δίκτυο WiFi μας. Ζητήστε την βοήθεια ενός ειδικού για να βρει την κατάλληλη θέση ή τα προβλήματα ακτινοβολίας στον χώρο σας.

 

Φθηνός Εξοπλισμός. Ας το αντιμετωπίσουμε επιτέλους! Τα φθηνά router ούτε ποιοτικό, αλλά ούτε και πραγματικά ελεγχόμενη ακτινοβολία WiFi δεν μπορούν να προσφέρουν. Όλοι οι πάροχοι προσφέρουν λόγω ανταγωνισμού τιμών, «δωρεάν» συσκευές router που κοστίζουν περίπου 10-20€ ! Τι μπορεί να περιμένει κανείς από τέτοιου είδους ηλεκτρονικές συσκευές όσο αφορά την τήρηση και την συμμόρφωση με τους κανόνες ασφαλείας; Δεν μπορούν να υποστηρίξουν πολλές ταυτόχρονες συσκευές που πλέον απαιτεί ένα σύγχρονο σπίτι π.χ. 4 X κινητά, laptop και tablet.
Τα router αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως απλά modem σύνδεσης με την ADSL/VDSL γραμμή με απενεργοποιημένο το WiFi τους και εντός του σπιτιού σας μπορεί να τοποθετηθεί αξιόπιστος και πιστοποιημένος εξοπλισμός επώνυμου κατασκευαστή που να διασφαλίζει σταθερότητα, ποιότητα και ταχύτητα επικοινωνίας. Μπορεί να έχει ένα πρόσθετο κόστος αλλά τελικά τι έχει σημασία μπροστά στην υγεία την δική μας και της οικογένειάς μας;

Σημ.: Το να αλλάξει κανείς εταιρία πάροχο… είναι η χειρότερη λύση! (αν και πάρα πολύ συνηθισμένη). Δεν λύνει τα προβλήματα ένα νέο φθηνό modem-router άλλη εταιρίας και άλλη μια διαδικασία αλλαγής καλωδίων.

 

 Ακτινοβολία – Ακτινοβολία.  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσο μπορεί να μας επηρεάσει η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που ειδικά τα τελευταία έτη έχουμε αυξήσει σημαντικά γύρω μας.

 

 

post-540-0-86106700-1522169555_thumb.png

 

Μερικές συμβουλές κοινής λογικής που ταιριάζουν πάντα :

 

– Μειώστε όσο το δυνατόν την χρήση κινητού τηλεφώνου με καλωδιακά handsfree και χρήση σταθερή συσκευής τηλεφώνου όσο περισσότερο μπορείτε. Τα πακέτα σταθερής τηλεφωνίας προσφέρουν εκτός από μεγαλύτερη οικονομία σχεδόν μηδενική ακτινοβολία (αρκεί βέβαια και η συσκευή να είναι σταθερή και όχι DECT!).

 

– Οι συσκευές WiFi (2.4GHz – 5GHz) να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο μακριά από το κάθισμά μας ή τον χώρο που εργαζόμαστε πολλές ώρες. Εαν είναι δυνατόν να σβήνουν ώρες που δεν χρησιμοποιούνται. Επιλέξτε ενσύρματες συνδέσεις στις συσκευές που μπορείτε. To WiFi γενικά είναι ακτινοβολία χαμηλής ισχύος (0.1 έως 1 watt)  αλλά μεγάλης διάρκειας σε χρόνο. Η διαφορά είναι στην ισχύ, ένας μέσος φούρνος μικροκυμάτων έχει ισχύ 1000watt. Σε κάθε περίπτωση θυμηθείτε τον κανόνα της απόστασης και της ισχύος που μειώνεται αντιστρόφως ανάλογα με το τετράγωνό της  (1/r² , 1/1 , 1/4 , 1/9 , 1/16 κ.ο.κ.).

 

Μετά τα παραπάνω μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το ασύρματο δίκτυο στον χώρο του σπιτιού μας ή του γραφείου είναι κάτι πολύ παραπάνω από την τοποθέτηση ενός απλού φθηνού δωρεάν wifi router . Εμπιστευτείτε τον ειδικό που θα έρθει στο σπίτι σας, θα πάρει μετρήσεις του WiFi, θα μελετήσει τις παρεμβολές που δέχεστε από γειτονικά δίκτυα και θα σας προτείνει κάτι αξιόπιστο και επώνυμο σε WiFi εξοπλισμό (Cisco, Ubiquiti, Fritz, Microtik, NetGear, DLink κλπ.). Μακριά από αυτόν που θα σας λύσει το πρόβλημα με 50€! Ζητείστε να δείτε πιστοποιήσεις και συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ακτινοβολίας. Διαβάστε και ενημερωθείτε για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Σε περίπτωση σοβαρής παραβίασης από εξωτερικές πηγές, υπάρχει και η ΕΕΤΤ . Δεν αποτελεί λύση η επέκταση και η ενίσχυση των σημάτων WiFi.

 

Το φαινόμενο της υπερβολικής ακτινοβολίας στα κέντρα των πόλεων και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές δημιουργεί τα τελευταία χρόνια σημαντικά προβλήματα. Η λύση δεν είναι ακόμη ένας ενισχυτής… ούτε η αλλαγή εταιρίας… στο κάτω κάτω εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τις υποδομές του σπιτιού μας!

Edited by TheKing

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

This page uses cookies to confirm that you will have the best user experience. More Privacy Policy