Μεταπήδηση στο περιεχόμενο
Lifehack.gr
  • Εγγραφείτε
Σύνδεση  
Lifehacker

Cryptominer με δυνατότητες rootkit μολύνει Linux συστήματα

Recommended Posts

Μαζί με  την δημοτικότητα των cryptominers που αυξάνεται συνεχώς, αυξάνεται και ο αριθμός των cryptominer trojans που κυκλοφορεί και μολύνει ανυποψίαστα θύματα. Ένα σημαντικό πρόβλημα όμως των cryptominer, είναι ότι εντοπίζονται εύκολα από τα θύματα, καθώς συνήθως χρησιμοποιούν το 100% της επεξεργαστικής ισχύς του συστήματος τους.

 

linux-kernel-line-of-code.jpg

 

Μια νέα παραλλαγή των συνηθισμένων miner που κυκλοφορούν, προσθέτει σε ένα συνηθισμένο miner τις δυνατότητες ενός rootkit. Το αποτέλεσμα προκαλεί πονοκέφαλους στους administrators των συστημάτων, καθώς δεν μπορούν να εντοπίσουν ποια διεργασία «γονατίζει» τα συστήματά τους.

 

Σύμφωνα με έρευνα της TrendMicro, εντοπίστηκε ένα δυνατό combo, cryptominer με ιδιότητες rootkit, το οποίο είναι ικανό να κρύψει την διεργασία από monitor tools. “Πρόσφατα ανακαλύψαμε ένα νέο malware με το όνομα Coinminer.Linux.KORKERDS.AB, το οποίο στοχεύει συστήματα που τρέχουν Linux. Monitor tools όπως το htop δεν εμφανίζουν την διεργασία που εξαντλεί την επεξεργαστική ισχύ του υπολογιστή, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται ότι γίνεται 100% χρήσης του επεξεργαστή. Επιπλέον η κακόβουλη διεργασία περιλαμβάνει και δυνατότητες αυτόματης ενημέρωσης από τον δημιουργό της”

 

Ενώ δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα μέσω ποιου προγράμματος το rootkit μολύνει τα Linux συστήματα, οι ερευνητές της TrendMicro πιστεύουν ότι γίνεται μέσω κάποιου παραβιασμένου plugin, ή μέσω κάποιου media streaming προγράμματος.

 

Στην έκδοση που εξέτασαν οι ερευνητές, παρατηρήθηκε ότι τα αρχεία του malware αποθηκεύονται στην διεύθυνση /Top/kworkerds, από όπου και εκτελούνται. Όταν το rootkit δεν εγκατασταθεί, η διεργασία εμφανίζεται, μαζί και το 100% χρήσης του επεξεργαστή.

 

htop1.jpg

 

Όταν όμως το rootkit εγκατασταθεί η διεργασία εξαφανίζεται, ενώ παράλληλα η χρήση του επεξεργαστή παραμένει στο 100%.

 

htop2.jpg

 

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η χρήση ενός rootkit για την απόκρυψη ενός cryptominers μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να αποφευχθεί η απομάκρυνσή του. Δυστυχώς, αυτός θα είναι επίσης ένας εφιάλτης για τους διαχειριστές συστημάτων και τους χρήστες που δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί ο υπολογιστής τους καθυστερεί τόσο πολύ.

 

Πηγή: https://www.secnews.gr/170529/cryptominers-trendmikro-linux-rootkit/

Κοινή χρήση αυτής της δημοσίευσης


Link to post
Share on other sites
Σύνδεση  

×

Σημαντική πληροφορία

Η ιστοσελίδα Lifehack.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. Περισσότερα: Πολιτική Απορρήτου