Jump to content
Sign in to follow this  
polime77

Τι είναι το NAS Server

Recommended Posts

NAS σημαίνει Δικτυακό Σύστημα Αποθήκευσης, δηλαδή συσκευή με μικρές διαστάσεις η οποία πέρνει μέσα της μόνο σκληρούς δίσκους. Συνδέεται με το Router ή Switch μέσω καλωδίου δικτύου (ΟΧΙ με USB) και κατα 99% τρέχει LINUX (χωρίς βέβαια να χρειάζονται γνώσεις του και αυτο διότι ρυθμίζεται πανεύκολα μεσα απο τον windows Browser μας(Internet explorer,Mozilla κτλ.). Η απαιτήσεις σε μνήμη και επεξεργαστική ισχυ, μηδαμινές σχεδόν και αυτο διότι στο εσωτερικό του δεν υπάρχει καρτα γραφικών, cdrom, flopy driver κτλ.. Μόνο μια λιλιπούτεια μητρική, επεξεργαστής (συνήθως στα 1,2 ΜΗΖ και πολυ του είναι) και μνήμη γύρω στα 256ΜΒ (που φτάνει για να παίξουμε Video HD Multistreaming). Δέν συνδέεται σε οθόνη (γι αυτο δεν χρειάζεται η κάρτα γραφικών), τα πάντα μπορούμε να τα ρυθμίσουμε μέσα απο το PC μας.. Mικρές διαστάσεις, μικρή κατανάλωση (30W), το χρησιμοποιούμε για να κάνουμε Backup τα δεδομένα μας, να παίξουμε ταινίες - μουσική με το Media player στην τηλεόραση, να κατεβάσουμε αυτόματα, (χωρίς να έχουμε ανοιχτο το pc μας) και για τους πιο ψαγμένους να αποθηκευσουνε τις διαδυκτιακές σελίδες τους ή τα ιντερνετικά μαγαζιά τους... Οι ρυθμισεις για τα δικαιωματα χώρου και χρηστων, ατελείωτα. Τα μικρα (σπιτικα) NAS ξεκινούν απο μία θήκη σκληρού δίσκου(TRAY) εως 4. Τα επαγγελματικα απο 4 εως 24.. Λόγω των μικρων διαστάσεων "κρύβεται" εύκολα δίπλα απο το ρούτερ.. Αναλόγως το πόσους σκληρους παίρνει, μπορούμε να τους ρυθμίσουμε και ανάλογα (RAID). Σας παραθέτω αυτο το συνδεσμο για να πάρετε μία "ιδέα"

 

Το RAID είναι μία συστοιχία από σκληρούς δίσκους, που "συνεργάζονται" μεταξύ τους, για να αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα, το οποίο δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με έναν δίσκο.

RAID 0

Tο RAID 0 επιτρέπει στους χρήστες να αυξήσουν τις επιδόσεις του υπολογιστή τους κατά περίπου 50–80% των αρχικών ταχυτήτων ανάγνωσης και εγγραφής.

Από την άλλη μεριά, όμως, το RAID 0 έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα, το οποίο είναι η απώλεια των δεδομένων σε περίπτωση που ένας δίσκος χαλάσει, λόγο μηχανικής βλάβης. Για την καλύτερη λειτουργία της συστοιχίας οφείλω να αναφέρω πως είναι προσφορότερο να χρησιμοποιηθούν δύο ή παραπάνω δίσκοι ίδιου μεγέθους, κατασκευαστή και ταχυτήτων read και write για μέγιστη συμβατότητα. Ακόμη, η χωρητικότητα της συστοιχίας είναι το άθροισμα των μεγεθών των δίσκων.

 

Ας δούμε πώς λειτουργεί το RAID 0

raid0q.png

Έστω ότι έχουμε ένα αρχείο, το οποίο αποτελείται από 8 διαφορετικά blocks. Με το RAID 0 το Block 1 θα εγγραφεί στο δίσκο 1 και το Block 2 θα εγγραφεί στο δίσκο 2. Αντίστοιχα, το Block 3 στο δίσκο 1 και το Block 4 στο δίσκο δύο. Κατά την ανάγνωση δεδομένων, τα blocks που είναι χωρισμένα στους δύο δίσκους, ενώνονται σχηματίζοντας το αρχείο μας. Με τον τρόπο αυτό στην εγγραφή και ανάγνωση δεδομένων χρησιμοποιούνται πρακτικά δύο δίσκοι για να διαβάσουν ή να γράψουν ένα αρχείο, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλη αύξηση των επιδόσεων. Επιπρόσθετα, από το παραπάνω σχήμα μπορούμε να διαπιστώσουμε και το μεγάλο ελάττωμα της συστοιχίας. Αυτό είναι η απώλεια όλων των δεδομένων μας σε περίπτωση που χαλάσει ένας από τους δύο δίσκους, καθώς ένα αρχείο αποτελείται από αρκετά επιμέρους τμήματα στην περίπτωσή μας. Ύστερα από τη σύντομη ανάλυση του RAID 0 ήρθε η ώρα να δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε τη συγκεκριμένη συστοιχία.

 

Raid 1

Το raid level 1 είναι γνωστό από πολλούς και χρησιμοποιείται κυρίως για την προστασία των δεδομένων του υπολογιστή σε περίπτωση που χαλάσει ένας δίσκος και όχι για αύξηση των επιδόσεων ανάγνωσης και εγραφής του υπολογιστή. Δηλαδή, το raid 1 δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή του σε πέρίπτωση που ένας δίσκος χαλάσει, χωρίς να χάσει τα δεδομένα του. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την δημιουργεία ενός αντιγράφου "εικόνας" του πρώτου δίσκου στον δεύτερο. Αξίζει να σημειωθεί πως ή χωρητικότητα του δίσκου που θα μπορεί να διαβαστεί από το σύστημα δεν θα είναι το άθροισμα της χωρητικότητας τους όπως στο raid 0 αλλά η χωρητικότητα του ενός από τους δύο δίσκους ή η χωρητικότητα του μικρότερου από τους δύο δίσκους, καθώς το raid 1 δεν απαιτεί δίσκους ίδιας χωρητικότητας.

 

Ας δούμε το raid 1

raid1.gif

Έστω λοιπόν ότι έχουμε ένα δεδομένο που αποτελείται από τέσσερα blocks. Στο raid 1 κάθε block του δεδομένου θα αντιγραφεί και στους δύο δίσκους όπως φαίνεται στην εικόνα. Με αυτόν τον τρόπο, οι δύο δίσκοι είναι πανομοιότυποι και ο ένας μπορεί να αντικαταστήσει τον άλλων σε περίπτωση αστοχίας υλικού. Το μειωνέκτημα που μπορεί να δημιουργηθεί από το raid 1 είναι η λίγο χαμηλότερη ταχύτητα εγγραφής δεδομένων στον δίσκο, καθώς ο controller πρέπει να γράψει το ίδιο δεδομένο δύο φορές. Να σημειωθεί ακόμη πως τα δεδομένα δεν προστατεύονται από ιούς κάθώς ότι αλλάγη συμβεί στα δεδομένα του ενός δίσκου θα αντιγραφεί και σε αυτά του άλλου.

 

Raid 10( ή 1+0)

Η συστοιχία αυτή αποτελεί τον συνδυασμό των επιδόσεων του raid 0 με την δυνατότητα αστοχίας ενός δίσκου που προσφέρει το raid 1, μιλώντας βέβαια για μία συστοιχία raid 10 αποτελούμενη από τέσσερις δίσκους. Σε αυτήν τη συστοιχία ο μικρότερος αριθμός δίσκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι τέσσερις. Βέβαια, θα ήταν προσφορότερο να χρησιμοποιηθούν τέσσερις παρόμοιοι δίσκοι καθώς αυτό το raid level θεωρήται ως μία συστοιχία raid 0 με την διαφορά ότι τα blocks που διανέμονται μεταξύ των δύο δίσκων, ταυτόχρονα αντιγράφονται στους υπόλοιπους δύο. Με αυτήν την μέθοδο αυξάνεται αφενός η τιμή για την δημιουργία της συστοιχίας αλλά αφετέρου ο χρήστης βελτιώνει αρκετά τις επιδόσεις του υπολογιστή του, δημιουργόντας παράλληλα και μία ασφάλεια για τα δεδομένα του σε περίπτωση που ένας από τους τέσσερις δίσκους εμφανίσει μηχανική βλάβη.

Ακόμη και αυτό το επίπεδο υποστηρίζεται από τις περισσότερες μητρικές που πωλούνται στην αγορά οπότε έως τώρα δεν είναι απαραίτητη η αγορά ενός raid controller.

Η χωρητικότητα της συστοιχίας δίνεται με τον πολλαπλασιασμό του μεγέθους του μικρότερου δίσκου επί το μισό του αριθμού των δίσκων.

 

Aς δούμε το raid 10.

raid10image.gif

Σε αυτό το επίπεδο συστοιχίας τα δεδομένα χωρίζονται(διανέμονται σε κομμάτια μεταξύ των δίσκων) ενώ παράλληλα για αυτά τα κομμάτια δημιουργούνται αντίγραφα, παρέχοντας εκτός από τις επιδόσεις του raid 0 και την δυνατότητα της ομαλής λειτουργίας του συστήματος σε περίπτωση αστοχίας ενός δίσκου, δηλαδή την <<ασφάλεια>> του raid 1. Η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο raid 10(1+0) και στο raid 01(0+1) είναι ότι στο τελευταίο τα δεδομένα πρώτα αντιγράφονται και έπειτα διαχωρίζονται μεταξύ των άλλων δύο δίσκων.

JBOD

Αυτό το raid level συνδυάζει την χωρητικότητα των δίσκων που θα επιλεγούν από τον χρήστη κάνοντας το σύστημα να βλέπει τους δίσκους ως έναν ενιαίο. Με το JBOD(Just A Bunch Of Disks) ο χρήστης δεν κερδίζει σε επιδόσεις, υπάρχει μάλιστα μία μικρή απώλεια.

Σε περίπτωση αποτυχίας ενός δίσκου υπάρει μεγαλύτερη πιθανότητα από το raid 0 να σωθούν τα δεδομένα των χρηστών αλλά και πάλι από κάποιον ειδικό καθώς το λειτουργικό σύστημα δεν μπορεί να δει τα δεδομένα.

Ο μοναδικός λόγος που θα ήθελε κανείς να κάνει μια συστοιχία JBOD είναι για να συνδυάσει την χωρητικότητα πολλών μικρών δίσκων.

 

Aς δούμε το JBOD

jbod.jpg

 

RAID 3

Το raid 3 αποτελεί μία σύνθετη σύνθετη raid η οποία διανέμει τα δεδομένα σε τρεις δίσκους, χρησιμοποιώντας παράλληλα και έναν τέταρτο δίσκο, ο οποίος αποθηκεύει δεδομένα parity από τους υπόλοιπους δίσκους. Επομένως, με τον τέταρτο δίσκο σε περίπτωση αστοχίας ενός από τους τρεις, τότε η συστοιχία μπορεί να επαναδημιουργηθεί χωρίς καμία απώλεια δεδομένων.

Aς δούμε το raid 3

raid3.gif

Η χωρητικότητα του raid 3 μπορεί να προσδιοριστεί πολλαπλασιάζοντας το μέγεθος του μικρότερου δίσκου επί τον αριθμό των δίσκων ελαττωμένο κατά ένα.

Το βασικότερο μειονέκτημα όμως αυτής της συστοιχίας είναι ότι το parity drive, το οποίο θα ανακτήσει τα δεδομένα σε περίπτωση αποτυχίας ενός δίσκου, δημιουργεί εμπόδιο στις ταχύτητες εγγραφής μικρών αρχείων. Αυτό οφείλεται τόσο στην διανομή των αρχείων ανάμεσα στους τρεις δίσκους όσο και στον parity drive ο οποίος πρέπει να πρέπει να ανανεώνεται όταν υπάρχει αλλαγή των δεδομένων της συστοιχίας.

Από την άλλη, το βασικότερο πλεονέκτημα του raid 3 είναι οι πολύ υψηλές ταχύτητες ανάγνωσης μεγάλων αρχείων αλλά και οι σχετικά καλές ταχύτητες εγγραφής μεγάλων αρχείων. Ο μικρότερος αριθμός δίσκων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το raid 3 είναι τρεις δίσκοι ενώ ο μεγαλύτερος καθορίζεται από τον controller. Το raid level 3 χρησιμοποιείται σπάνια και κυρίως σε υπολογιστές, οι οποίοι αναλαμβάνουν επεξεργασία μεγάλων αρχείων.

 

RAID 4

To raid level 4 αποτελεί ένα level ενδιάμεσο του raid 3 και του raid 5. Η διαφορά του από το raid 3 είναι ότι αντί να υπάρχει διανομή byte δεδομένων υπάρχει διανομή block δεδομένων. Αντίστοιχα, διαφέρει από το raid 5 στο γεγονός ότι χρησιμοποιεί έναν δίσκο parity σε αντίθεση με το raid 5 που περιέχει δεδομένα parity σε όλους τους δίσκους.

Aς δούμε το raid 4

raid4.jpg

Με την χρήση του raid 4 επιτυγχάνεται αύξηση των επιδόσεων στην κυρίως στην ανάγνωση μικρών αρχείων αλλά και στην εγγραφή τους, η οποία όμως παραμένει μέ- τρια με χαμηλή, λόγο της διαδικασίας υπολογισμού των δεδομένων του parity drive αλλά και της ανάγκης συνεχούς ανανέωσής του. Ακόμη, στο raid 4 ισχύουν όσα δεδο- μένα ισχύουν και στο raid 3 με μοναδικές διαφορές, αυτές οι οποίες αναφέρθηκαν παραπάνω.

 

RAID 5

To raid 5 αποτελεί ένα από τα προσφιλέστερα είδη raid, το οποίο χρησιμοποιείτε ευρέως από επιχειρήσεις, οι οποίες επιδιώκουν καλές επιδόσεις σε συνδυασμό με αρκετά καλό fault tolerance των δίσκων. Στο raid 5 οι απαιτούμενοι δίσκοι για τη λειτουργία του είναι τρεις ενώ το όριο τίθεται από τον εκάστοτε controller. Βασική διαφορά από τα raid 3 και raid 4 είναι το γεγονός ότι χρησιμοποιεί όλους τους δίσκους για να καταγράψει τα δεδομένα parity, σε αντίθεση με τα παραπάνω raid levels που χρησιμοποιούν έναν ολόκληρο δίσκο για να καταγράψουν τα δεδομένα parity.

Aς δούμε το raid 5

raid5f.png

Το όφελος από την παραπάνω διαδικασία είναι ότι πρώτα απ όλα αυξάνεται λίγο η ταχύτητα της εγγραφής δεδομένων, η οποία αποτελούσε πρόβλημα στα raid 3,4 ενώ παράλληλα η ταχύτητα ανάγνωσης τόσο μικρών όσο και μεγάλων αρχείων μεγιστοποιείται. Μία συστοιχία raid 5 έχει την δυνατότητα να χάσει έναν δίσκο καθώς τα δεδομένα parity του ενός δεδομένου βρίσκονται σε διαφορετικά δίσκο από τα "πραγματικά" δεδομένα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

This page uses cookies to confirm that you will have the best user experience. More Privacy Policy