Jump to content
Sign in to follow this  
Lifehacker

Παλιοί υπολογιστές που άφησαν εποχή

Recommended Posts

Apple I (1976)

Από τους πιο παλιούς μικροϋπολογιστές. Ο πρώτος υπολογιστής της Apple.
 
Ο Apple I ήταν ένας πρώιμος προσωπικός υπολογιστής, και σχεδιάστηκε από τον Στήβεν Βόζνιακ αρχικά για προσωπική του χρήση. Ο φίλος του Βόζνιακ, Στηβ Τζομπς είχε την ιδέα να πουλήσει τον υπολογιστή. Πουλήθηκε ως το πρώτο προϊόν της εταιρείας Apple ξεκινώντας από τον Απρίλιο του 1976.

Η τιμή του πώλησης ήταν 666.66$. Παρήχθησαν περίπου 200 μονάδες. Σε αντίθεση με άλλους υπολογιστές για ερασιτέχνες που κυκλοφορούσαν και πωλούνταν σαν κιτ συναρμολόγησης, ο Apple I ήταν μια έτοιμη συναρμολογημένη ηλεκτρική πλακέτα που περιείχε περίπου 30 τσιπς . Ωστόσο για να γίνει λειτουργικός ο υπολογιστής απαιτούνταν ένα κουτί, μονάδα παροχής ρεύματος, πληκτρολόγια και μια οθόνη. Μια προαιρετική πλακέτα που παρείχε διασύνδεση με κασετόφωνο για εξωτερική αποθήκευση δεδομένων διατέθηκε αργότερα στο κόστος των 75$.

Ο Apple I θεωρείται από μια μερίδα ειδικών ως ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής που πουλήθηκε σε πλήρως συναρμολογημένη μορφή, αλλά άλλοι θεωρούν ότι αυτός ο τίτλος ανήκει δίκαια σε άλλα μηχανήματα όπως ο Datapoint 2200.

Αυτό που διέκρινε τον Apple I ήταν η δυνατότητα του να συνδεθεί με πληκτρολόγιο και οθόνη υπολογιστή. Ανταγωνιστικές μηχανές όπως ο Altair 8800 προγραμματίζονταν με ενσωματωμένους διακόπτες στο μπροστινό μέρος του κουτιού και φωτεινές ενδείξεις (LEDs), χρησιμοποιούνταν για έξοδο, και χρειαζόταν να προστεθεί ειδικό υλικό προκειμένου να μπορούν να συνδεθούν με πληκτρολόγιο και οθόνη. Αυτό το χαρακτηριστικό του Apple I τον έκανε έναν καινοτόμο προσωπικό υπολογιστή για την εποχή του , παρά την απουσία γραφικών και ηχητικών δυνατοτήτων. Διακόπηκε η παραγωγή του τον Μάρτιο του 1977 όταν αντικαταστάθηκε από τον Apple II.

Το 2005 υπολογίζονταν ότι υπήρχαν 30 με 50 Apple I, καθιστώντας τα συλλεκτικά κομμάτια. Σύμφωνα με αναφορές σε δημοπρασία του 1999 ένας Apple I πουλήθηκε για 50.000$ αν και η πιο τυπική τιμή είναι κοντά στα 15.000$. Ένα συμβατός στο λογισμικό κλώνος του Apple I (Replica I) κατασκευάστηκε με σύγχρονα υλικά και διατέθηκε στο εμπόριο το 2003 στην τιμή των 200$.

Apple_I_Computer-400x243.jpg
 
 
IBM PC (1981). Ο γενάρχης των PC.
Ο υπολογιστής που έκανε τα αρχικά PC συνώνυμο των υπολογιστών.
Βγήκε στις 12 Αυγούστου 1981. Το λειτουργικό του σύστημα δεν είχε σχεδιαστεί από την ίδια την IBM (αντίθετα από τα καθιερωμένα για την εταιρεία) αλλά από μια μικρή και άγνωστη τότε εταιρεία ονόματι Microsoft! Είχε την ονομασία PC-DOS.
Ο επεξεργαστής του ήταν ο 8088 της Intel (στα 4,77MHz) που είχε 16-μπιτη εσωτερική αρχιτεκτονική, αλλά 8-μπιτο εξωτερικό data bus.
Τον υπολογιστή αυτόν μιμήθηκαν πολλοί άλλοι κατασκευαστές που μπορούσαν να προμηθευτούν από την Microsoft το ίδιο ουσιαστικά λειτουργικό σύστημα, αλλά με το όνομα MS-DOS. Η διαφορά με το PC-DOS ήταν στο επίπεδο επικοινωνίας με το BIOS του υπολογιστή.
Δημιουργήθηκε έτσι μία ιδιαίτερη κατηγορία υπολογιστών, αυτή των συμβατών με IBM PC ή αλλιώς IBM PC compatibles, που έτρεχαν το ίδιο λογισμικό (σε μεγάλο βαθμό) με τον IBM PC.
Οι υπολογιστές που σήμερα αποκαλούμε PC (και έχουν κύριο λειτουργικό τα Windows) οφείλουν την ύπαρξή τους στον IBM PC και στους συμβατούς, των οποίων αποτελούν μετεξέλιξη, αν και τα σημερινά PC δεν έχουν πλέον τίποτε κοινό με εκείνους τους συμβατούς. Στην πορεία του χρόνου έχουν εξελιχθεί σε κάτι τελείως διαφορετικό.

Ibm_pc_5150.jpg

 

 
TI 99/4A της Texas Instruments (1981)
Πολύ καλό αν και πολύ αργό computer. Το πρωτοείδα στο τηλεοπτικό παιχνίδι γνώσεων «Κόκκινοι γίγαντες – ‘Ασπροι νάνοι» το 1983. Έτρεχε ένα πρόγραμμα ομιλίας (!) που απαντούσε στους παίχτες με σπαστά ελληνικά, αν απάντησαν σωστά στις ερωτήσεις.

TI99-4A-1024x671.jpg

 
 
BBC micro της Acorn (1981)
Λιγότερο δημοφιλές από άλλα, είχε την πιο εξελιγμένη γλώσσα BASIC που ήταν ταυτόχρονα και η πιο γρήγορη για τα 8-μπιτα μηχανήματα παρά το ότι ο επεξεργαστήςτου (ο 6502)  ήταν από τους πιο πρωτόγονους και αργούς!
Υπήρχε και σε απλούστερη παραλλαγή με την ονομασία Electron.
BBC_Micro.jpg

 

 

ZX Spectrum της Sinclair

Το πρώτο μου computer.

Θεωρείται ο πρώτος φθηνός έγχρωμος υπολογιστής. Πρωτοβγήκε τον Απρίλιο του 1982, αρχικά με 16KB RAM και 16KB ROM, αλλά λίγους μήνες μετά βγήκε η παραλλαγή με 48KB RAM που έγινε πολύ δημοφιλής. Ως οθόνη χρησιμοποιούνταν η κοινή τηλεόραση.
Για το computer αυτό βγήκαν αμέτρητα προγράμματα (σε κασέτα, αφού αυτό ήταν το βασικό του μέσο αποθήκευσης) κυρίως παιχνίδια. Από αυτό μυήθηκα στον προγραμματισμό σε BASIC αλλά ασχολήθηκα πολύ και με Assembly (επεξεργαστής Z80 στα 3,5MHz).
Η Sinclair είχε βγάλει ειδικά περιφερειακά, όπως το ZX Interface 1, που επέτρεπε τη σύνδεση σε ειδικό τοπικό δίκτυο, τη σύνδεση εκτυπωτών μέσω σειριακής θύρας που είχε το Interface και κυρίως τη σύνδεση με τα περίφημα microdrives. Αυτά ήταν ειδικές μονάδες αποθήκευσης που ήταν επινόηση της εταιρείας και χρησιμοποιούσαν ειδικής κατασκευής μικροκασέτες, με ταινία που τα δύο άκρα της ήταν συνδεδεμένα μεταξύ τους, σχηματίζοντας βρόχο. Η πρόσβαση στην μικροκασέτα ήταν ασύγκριτα πιο γρήγορη από ό,τι στις κοινές κασέτες και η κίνηση της ταινίας ελέγχονταν αυτόματα από το λογισμικό που υπήρχε στο Interface 1.
Ο Spectrum βγήκε αργότερα σε διάφορες άλλες παραλλαγές, όπως ο Spectrum +, ο Spectrum 128 o Spectrum +2 και ο Spectrum +3.
Sinclair_ZX_Spectrum.jpg
 
 
 
Commodore 64 (1982)
Ίσως ο πιο δημοφιλής «οικιακός» υπολογιστής στην εποχή του. Είχε πολύ καλό hardware ειδικά σχεδιασμένο για παιχνίδια, π.χ. hardware sprites. Δυστυχώς η ενσωματωμένη γλώσσα BASIC δεν είχε ειδικές εντολές που να χρησιμοποιούν αυτές τις δυνατότητες και έτσι η χρήση τους απαιτούσε προγραμματισμό στη γλώσσα μηχανής του επεξεργαστή του, του 6510.
commodore-64-1024x681.jpg

 

 
 
Apple Macintosh (1984)
Μετά την αδικοχαμένη Apple Lisa του 1983 που ήταν υπολογιστής πολύ μπροστά από την εποχή του, βγήκε ο μικρότερος αδερφός της ο Macintosh που πήγε καλά εμπορικά και δημιούργησε μία ολόκληρη οικογένεια υπολογιστών που φτάνει μέχρι τις μέρες μας.
Ο Macintosh όπως και η Lisa χρησιμοποιούσε γραφικό περιβάλλον εργασίας με εικονίδια, μενού, παράθυρα και ποντίκι που σήμερα είναι κοινός τόπος.
Επεξεργαστής του ήταν ο φοβερός και τρομερός 68000 της Motorola. Η εσωτερική του αρχιτεκτονική ήταν των 32 bit, αλλά εξωτερικά είχε data bus των 16 bit.
Στην αρχική του έκδοση είχε 128KB RAM που ήταν λίγη για τις ανάγκες του και ήταν σχετικά αργός. Έφερε όμως επανάσταση στον τρόπο χειρισμού των υπολογιστών.

apple_macintosh_1984-1024x682.jpg

 
 
Amstrad CPC 6128 (1985)
Βγήκε τον Σεπτέμβριο του 1985, λίγους μήνες μετά τον βραχύβιο CPC 664 (που είχε μόνο 64KB RAM), προς απογοήτευση όσων έσπευσαν να αγοράσουν τον 664. Ο 6128 ήταν ο υπολογιστής που καθιέρωσε τη μονάδα δισκέτας (disk drive) ως στάνταρ περιφερειακό. Από τους πρώτους οικιακούς υπολογιστές με 128KB RAM (χωρητικότητα μεγάλη για την εποχή), υπήρξε από τους πιο δημοφιλείς στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 80. Επεξεργαστής Z80 στα 4MHz.

Amstrad_CPC_6128.png

 
 
Atari 520ST (1985)
Πολύ εξελιγμένος υπολογιστής με 512KB RAM (μνήμη τεράστια για την εποχή του). Διέθετε μονάδα δισκέτας (με φορμάτ ίδιο με των PC) και ποντίκι. Ο πρώτος… ποντικοφόρος οικιακός υπολογιστής.
Χρησιμοποιούσε ένα γραφικό περιβάλλον εργασίας, το περίφημο GEM (Graphics Environment Manager) που έμπαινε πάνω από το λειτουργικό (το λεγόμενο TOS). Το GEM, που υπήρχε και σε έκδοση για PC, φιλοδοξούσε να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον αντίστοιχο με του Macintosh. Ο υπολογιστής βγήκε και σε διάφορες άλλες εκδόσεις όπως ο 1040ST με 1024KB RAM(!), ο 520ST FM που συνδέονταν και σε τηλεόραση και ο Atari Mega ST με 1 ως 4MB μνήμη(!)
Ο επεξεργαστής του ήταν ο 68000, όπως και του Macintosh.
Υπήρξε πολύ δημοφιλής στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 80 και στις αρχές της δεκαετίας του 90.

atari-520st.jpg

 
 
Η οθόνη του GEM στον Atari 520ST:
Το GEM υπήρχε και για PC και φιλοδοξούσε να γίνει το στάνταρ γραφικό περιβάλλον. Τελικά νίκησε η Microsoft που καθιέρωσε το δικό της γραφικό περιβάλλον, τα Windows, από την έκδοση 3.0 του 1990, οπότε το GEM περιέπεσε στην αφάνεια.
 
atarigem-400x250.gif
 
Βίντεο σχετικό με τον Atari 520ST:
 
 
Amiga 500 της Commodore (1987)
Το λιγότερο ακριβό μέλος των Amiga, αλλά το πιο δημοφιλές. Οι δυνατότητές του ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Είχε πολύ εξελιγμένες δυνατότητες γραφικών και παραγωγής ήχου για την εποχή του (στερεοφωνικός ήχος, αναπαραγωγή ψηφιοποιημένου ήχου, hardware sprites, hardware scrolling της οθόνης) και επίσης είχε preemptive multitasking, κάτι που τα PC απέκτησαν για πρώτη φορά με τα Windows NT το 1993.
Ο επεξεργαστής του ήταν -ποιος άλλος- ο επεξεργαστής των «δυνατών» ο 68000.
Amiga-500-1024x768.jpg
 
 

ΠΗΓΗ1

ΠΗΓΗ2

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

This page uses cookies to confirm that you will have the best user experience. More Privacy Policy